Vår honung
För att honungen skall få behålla sin unika kvalitet tas honungen från bina, slungas, och tappas på burk utan att någon värme tillsätts överhuvudtaget. Enligt vårat sätt att behandla honungen kan vi vara säkra på att alla näringsämnena i honungen faktiskt finns kvar i den burk vi säljer. Vi är självklart inte unika, men inte någon av de större producenterna har möjlighet att tappa sin honung på burk utan att hetta upp den minst en gång, och ofta under en lång period vilket kan försämra honungens kvalitet. Under säsongen slungas honungen vid flera tillfällen och honungen separeras även från olika bigårdar. Detta ger oss honung med olika smaker och färg beroende på vilka blommor bina har hämtat nektar ifrån. Många säljer denna honung extra dyrt, vi säljer all vår honung till samma pris, oavsett var nektaren kommer ifrån. Och tänk på att det bara är bina i Uppsala som hjälpt till att pollinera blommorna i trädgårdar, parker, åkrar och ängar i och runt Uppsala och på så vis hjälpt till att bevara vår unika mångfald. Köp därför lokalproducerad honung. Allmän info om honung Nyslungad honung är alltid flytande. I honungen bildas efterhand kristaller. Hög halt av druvsocker (Glukos) ger snabb kristallisation, hög halt av fruktos ger en långsammare kristallisation. För att få en jämn och mjuk konsistens rör biodlaren honungen. Det kan ske upp till ett par gånger om dagen, tills honungen blir tjockflytande och ogenomskinlig. Slutligen tappas honungen på burk. Honung innehåller en mängd nyttiga ämnen. T. ex. enzymer, vitaminer ( C ), mineraler ( järn ) och aminosyror. För en fullständig lista, klicka på länken. |
Grandérs Bigårdar HB. Danmarks-Berga 27, 755 98 Uppsala Sweden. Tel: 0708 166 349